VRAAG
Beste Ryan,
Mijn puppy werd bruut aangevallen door de pitbull van onze buren.
Mijn pup overleefde het, maar ik hoorde al snel van andere buren dat dit de vijfde aanval was in de buurt door deze pitbull. Ik besloot aangifte te doen in de hoop de veiligheid in de buurt te verbeteren.
Dit maakte de eigenaar van de pitbull niet blij. De eigenaar is trouwens geestelijk ziek, hij heeft PTSS van zijn diensttijd in Afghanistan. Hij is ook asociaal en niet in staat om sociale signalen over gepast gedrag op te vangen. Hij kijkt me niet eens aan.
De rechtszaak omvatte een contactverbod, dus ik heb niet met mijn buurman gesproken. Maar onlangs is de zaak geseponeerd. Ik wil nu graag met hem praten en de spanning oplossen, maar ik weet niet hoe ik moet beginnen. Hoe voer je een cruciaal gesprek met iemand die dat niet wil? En moet je dat doen als het gevaarlijk kan zijn?
Groet,
Debby
ANTWOORD
Beste Debby,
Ik moet denken aan wat vaak “onbeantwoorde liefde” wordt genoemd.
Ik heb onlangs een roman gelezen waarin een jonge man hopeloos verliefd is op een vrouw die geen interesse heeft. Niet alleen is ze ongeïnteresseerd, ze is verliefd op iemand anders. De man stelt alles in het werk om zijn gevoelens over te brengen, om haar vriendelijk te behandelen, maar het mag niet baten. Zijn oprechte pogingen leveren hem geen aandacht op van de vrouw van zijn dromen.
Waarom zou ik jouw situatie vergelijken met liefde? Omdat ‘it takes two to tango’ geldt voor zowel de liefde als strijd. Met andere woorden, je hebt een bereidwillige partij nodig om mee te praten als je hoopt een conflict op te lossen.
Dus, kun je je buurman overhalen om een bereidwillige partij te worden? Misschien, maar je succes zal minder afhangen van wat je tegen hem zegt en meer van wat je tegen jezelf zegt.
Controleer eerst je verhaal. Je beschrijft je buurman als asociaal, niet in staat om sociale signalen op te vangen, en met PTSS. Misschien heb je deze conclusies getrokken uit roddels uit de buurt of uit je eigen observaties. Hoe dan ook, ze zullen jouw interactie kleuren.
Zijn er andere mogelijke verklaringen voor zijn gedrag, of andere manieren om erover na te denken? Stel je voor hoe anders je iemand zou benaderen als je hem zag als introvert in plaats van antisociaal, of als veteraan in plaats van als iemand met PTSS. Kleine veranderingen in de verhalen die we onszelf vertellen kunnen ons gedrag radicaal veranderen.
Ten tweede, controleer je motieven. Jaren geleden begon ik een bedrijf met een vriend, en binnen een jaar waren we vervreemd. Ik ging op een dag naar het magazijn om producten op te halen en ontdekte dat de sloten waren veranderd. Toen ik hem probeerde te bellen, nam hij niet op. Een wederzijdse vriend moest bemiddelen en een geschil tussen ons oplossen.
De zakenpartner-vriend verhuisde naar een andere staat, enkele maanden gingen voorbij. In het begin voelde ik me slachtoffer en voelde ik me gerechtvaardigd voor al mijn kwade gevoelens. Maar na verloop van tijd, en door veel nadenken, kon ik begrijpen waarom mijn vriend de actie had ondernomen die hij had ondernomen.
Op een avond tijdens het joggen kwam ik hem tegen. Hij was in de stad en stond toevallig bij mijn buren op de stoep. Ik verzamelde mijn gedachten, liep erheen, verontschuldigde me, vroeg om vergeving en stak mijn rechterhand uit. Ik wilde niet langer verdedigen of beschuldigen of debatteren of in twijfel trekken, ik wilde me verzoenen.
Hij schudde me de hand en verontschuldigde zich ook. Onze woordenwisseling duurde zestig seconden, maar in die korte tijd was er een last van mij afgevallen, en ik denk ook van hem.
Ik denk dat als ik op dat moment een ander motief had gehad dan me te verontschuldigen, de interactie niet soepel zou zijn verlopen. Wat ik wil zeggen is dit: motief kan het verschil maken. Dus, waarom wil je met je buurman praten? Wil je hem verantwoordelijk houden, jouw beslissing om aangifte te doen uitleggen of de buurtreputatie behouden?
Ik suggereer niet dat dit jouw motieven zijn, maar ik moedig je aan naar je gevoel te luisteren. Je motief zal luider spreken dan de woorden die je uitspreekt.
Tot slot, overweeg loslaten. Ik begrijp de wens om spanningen op te lossen wanneer ze zich voordoen, met wie ze zich ook voordoen. Maar ik heb ook ontdekt dat de meeste problemen waarmee ik te maken heb, slechts problemen van perspectief zijn. Ze verdwijnen bijna altijd als ik loslaat. Met andere woorden, als ik de ander niet meer als een probleem zie, ervaar ik geen probleem meer.
Er zit een wijsheid in elk boek dat ik heb gelezen, ook in het boek Crucial Conversations: “Verander wat je wilt als je kunt, en als je het niet kunt, accepteer het”. Dat is geen eufemisme voor laten rusten. Het is een teken van verantwoordelijkheid. Leren accepteren van die onveranderlijke aspecten van het leven die we liever niet willen, inclusief andere mensen, is noodzakelijk voor persoonlijke groei.
Het kan blijken dat je geen contact kunt maken met je buurman. Ik heb je een paar suggesties gegeven die je kansen zullen vergroten als je het probeert. Als ze niet werken, moet je misschien werken aan het accepteren van de dingen zoals ze zijn.
Het spijt me van jouw puppy, maar ik ben blij dat hij het overleefd heeft. Ik hoop dat deze suggesties jou helpen de rust en oplossing te vinden die je zoekt.
Hartelijke groet,
Ryan
GERELATEERDE RESOURCES
Doorgroeien naar high-performance?
Wil jij jezelf, je team of organisatie optimaal laten presteren? Wij hebben al veel organisaties mogen helpen om hun uitdagingen op het gebied van leiderschap, teamwork en productiviteit succesvol aan te gaan. Ontdek onze unieke concepten en effectieve aanpak. Stuur ons gerust een bericht om vrijblijvend kennis te maken. Wij zijn benieuwd welke uitdagingen jij aan wilt gaan.
LATEN WE KENNISMAKEN