Omgaan met ongewenste intimiteit

Als je te maken hebt met racistische opmerkingen, seksuele intimidatie of dagelijks getuige bent van ander vernederend gedrag op het werk, schik je dan niet en neem geen ontslag. Maak korte metten met de dwaze maar algemeen heersende overtuiging dat je enige keuze bestaat uit pikken of ontslag nemen. Joseph Grenny biedt drie nuttige stappen om het probleem aan te pakken. Hij stelt voor om een “three strikes and you’re out”-benadering te hanteren.

Overtreding 1: Spreek je bij de eerste overtreding onmiddellijk uit en vraag de andere persoon om te stoppen. Wees niet subtiel, wees direct. Maak het privé en maak het beleefd.

Overtreding 2: confronteer hetzelfde probleem niet twee keer. De eerste keer dat je ermee geconfronteerd wordt, vraag je om een toezegging om te stoppen. Als de persoon na het aangaan van de toezegging doorgaat, moet je nu het nieuwe probleem onder ogen zien: het falen van de persoon om de toezegging na te komen. Dit is een groter probleem dan het herhaalde gedrag. Wijs de persoon persoonlijk, beleefd en onmiddellijk op het falen. Vraag waarom het is gebeurd en probeer een commitment te krijgen om te veranderen. Laat de persoon weten dat als hij of zij deze verbintenis verbreekt, je het vertrouwen zult verliezen dat praten voldoende is. Vertel de persoon dat je van plan bent andere opties te onderzoeken om deze situatie te corrigeren.

Overtreding 3: Ken je opties. Als het slechte gedrag weer gebeurt, is het tijd om te escaleren. Je hebt geprobeerd om dingen uit te praten zonder succes. Meld het gedrag bij HR of gebruik andere kanalen om jouw rechten te doen gelden. Zorg dat je geïnformeerd bent over het HR-, juridisch en ander beleid dat in jouw voordeel werkt voor het geval het gedrag zich opnieuw voordoet.

BLOG

Toegepaste training

GERELATEERDE RESOURCES

Doorgroeien naar high-performance?

Wil jij jezelf, je team of organisatie optimaal laten presteren? Wij hebben al veel organisaties mogen helpen om hun uitdagingen op het gebied van leiderschap, teamwork en productiviteit succesvol aan te gaan. Ontdek onze unieke concepten en effectieve aanpak. Stuur ons gerust een bericht om vrijblijvend kennis te maken. Wij zijn benieuwd welke uitdagingen jij aan wilt gaan.

LATEN WE KENNISMAKEN Arrow icon
Pijl VitalTalent blauw