Je moedertaal

Jaren geleden, toen ik een leiderschapsseminarie gaf voor een grote multinational, kwam de president van de Europese afdeling een groep van 40 managers uit een tiental landen toespreken.

Hij vertelde me onder meer dat hij zeven talen vloeiend sprak. Na een begroeting en een korte introductie vroeg hij me om een rollenspel met hem te spelen. Ik ben nogal van de spelletjes, dus ik sprong op en zei: “Zeker weten!”

Hij vroeg me: “Spreek je een andere taal dan Engels?” Ik zei, “ein bisschen Deutsch” wat betekent, “een beetje Duits.” Hij deed een vraag in het Duits, waarop ik antwoordde: “Ich spreche nur ein wenig Deutsch,” (Ik spreek maar een beetje Duits).

Toen stelde hij voor dat we Engels zouden gebruiken als we een denkbeeldige piketomheining zouden bouwen. En hij vroeg me net te doen alsof en hem een denkbeeldig piketpaaltje aan te geven. Dat deed ik en hij nam het, plaatste het en sloeg de spijkers in de boven- en onderkant van de plank. Hij verplaatste, en ik gaf hem de volgende plank, enzovoort. Toen, met de zwaai van de hamer omhoog, pauzeerde hij. En toen met een machtige, neerwaartse zwaai, raakte hij zijn duim. Hij trok een grimas en hield zijn pijnlijke duim vast. Hij ging door tot hij ieders aandacht had. En toen vroeg hij, “In welke taal moet ik vloeken?”

Auteur: Al Switzler

Foto Al Switzler

Auteur & spreker

Iemand riep meteen: “Je moedertaal!”

Hij zei, “Je hebt helemaal gelijk. Libanees. Ik spreek bijna nooit Libanees. Ik doe zaken in het Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans en Nederlands. Maar als het moeilijk wordt, vloek ik in mijn moedertaal.” Toen pauzeerde hij. En hij keek naar de groep en zei: “We hebben een collectieve moedertaal in onze divisie. Als de zaken goed gaan, spreken we vanuit werknemersbetrokkenheid en hebben we een passende managementstijl. Maar als we last hebben van problemen die op ons afkomen, als dingen stressvol worden, nemen we onze toevlucht tot onze moedertaal, om de controle te kunnen bewaren.”

Dus vraag ik je. Wanneer gesprekken moeilijk worden, wanneer ze cruciaal worden, herken jij dan je moedertaal? Herken je je stijl onder stress? Herken jij je persoonlijke impact op het gesprek?

BLOG

Toegepaste training

GERELATEERDE RESOURCES

Doorgroeien naar high-performance?

Wil jij jezelf, je team of organisatie optimaal laten presteren? Wij hebben al veel organisaties mogen helpen om hun uitdagingen op het gebied van leiderschap, teamwork en productiviteit succesvol aan te gaan. Ontdek onze unieke concepten en effectieve aanpak. Stuur ons gerust een bericht om vrijblijvend kennis te maken. Wij zijn benieuwd welke uitdagingen jij aan wilt gaan.

LATEN WE KENNISMAKEN Arrow icon
Pijl VitalTalent blauw