Great managers aren’t born
they’re trained

Situationeel Leiderschap II (SLII®) is een bewezen leiderschapsmodel, welke wereldwijd al door 5 miljoen leidinggevenden wordt toegepast om de productiviteit te verhogen en resultaten te verbeteren. Toonaangevende organisaties trainen hun leidinggevenden om hun medewerkers de juiste begeleiding te geven die ze nodig hebben op het moment dat ze het nodig hebben. Zo werkt Situationeel Leiderschap II door van leidinggevende naar de ontwikkeling, betrokkenheid en productiviteit van medewerkers.

Het model bestaat uit vier leiderschapsstijlen die elke leidinggevende op een flexibele manier in moet kunnen zetten om de medewerker datgene te kunnen geven wat hij nodig heeft om een taak goed uit te kunnen voeren en succesvol te zijn. Een situationele leider voorziet in begeleiding, zorgzaamheid, autonomie en geeft medewerkers sturing en ondersteuning op basis van hun competentie en betrokkenheid. Medewerkers ontwikkelen zich significant sneller, waardoor belangrijke succesfactoren verbeteren en organisaties succesvoller worden.

download pdf overzicht

Voor wie is Situationeel Leiderschap II?

 • Individuele personen

  Wordt een succesvollere leidinggevende door uzelf te ontwikkelen tot situationeel leider. Door uw medewerkers de juiste begeleiding en sturing te geven, zorgt u voor sterke verbetering van succesfactoren binnen uw team.

 • Teams

  Een team leidinggevenden dat opgeleid is tot situationeel leiders zorgt niet alleen voor een groot effect op hun functioneren, ook hun medewerkers ontwikkelen zich sneller, zijn productiever en tonen meer betrokkenheid.

 • Organisaties

  Vijf miljoen leidinggevenden van organisaties in 35 landen werken al met Situationeel Leiderschap II. Stelt u zich eens voor hoe uw organisatie zich ontwikkelt wanneer iedere medewerker de begeleiding krijgt die hij of zij nodig heeft.

De effecten van Situationeel Leiderschap II

 • Versnel ontwikkeling

  De ontwikkeling van medewerkers versnelt significant wanneer u ze de juiste sturing en ondersteuning biedt. Ze groeien en worden van grotere waarde voor de organisatie.

 • Verhoogde prestaties

  Als een leider zijn stijl leert af te stemmen op de behoefte van de medewerkers, dan zullen zij zich meer betrokken voelen, worden individuele prestaties verhoogd en zullen belangrijke succesfactoren verbeteren.

 • Ontwikkel actieve probleemoplossers

  Een leider die het belang en welzijn van de medewerkers voorop stelt, zal de medewerker het vertrouwen geven dat ze nodig hebben om innovatiever te zijn en actief te zoeken naar de beste oplossingen voor problemen.

LEIDINGGEVEN IS NOOIT
ONE-SIZE FITS ALL


VRAAG HET INFORMATIEPAKKET AAN

Het bewezen SLII ® MODEL

Het begrijpbare, praktische model van Situationeel Leiderschap II helpt leidinggevenden bij het herkennen van de stijl die past bij de behoefte van hun medewerkers. Het model bestaat uit vier leiderschapsstijlen en vier ontwikkelingsniveaus. Binnen de training leren leidinggevenden wat deze stijlen inhouden en wanneer ze worden toegepast.

S1: de enthousiaste beginner met weinig ervaring behoeft een stijl met veel sturing en weinig ondersteuning

S2: de gedesillusioneerde leerling met een lage tot redelijke competentie behoeft een stijl met veel sturing en ondersteuning

S3: de voorzichtige presteerder met redelijke ervaring en competentie behoeft een stijl met weinig sturing en veel ondersteuning

S4: de zelfsturende professional behoeft een stijl met weinig sturing en ondersteuning

Model Situationeel Leiderschap II | VitalTalent
standaard-achtergrond-vitaltalent

Trainingsmethoden SLII EXPERIENCE™

open-training

Open training

Meerdere keren per jaar wordt er op diverse locaties in Nederland een tweedaagse open training gegeven. De perfecte, laagdrempelige manier om kennis te maken met de kracht van The SLII Experience™.

BEKIJK DATA & LOCATIES
 • ontwikkel uzelf of collega leidinggevenden tot situationeel leiders met The SLII Experience™
 • laagdrempelig kennismaken als organisatie door één of enkele leidinggevenden te trainen
 • kennis en vaardigheden worden geleerd door een professionele trainer met veel praktijkervaring
incompany-training

Incompany training

Een incompany training die afgestemd wordt op de specifieke leerbehoefte van uw leidinggevenden. Borg het situationeel leiderschapsmodel diep in uw organisatie.

KOM MET ONS IN GESPREK
 • binnen de training wordt aandacht gegeven aan de specifieke leerbehoefte van de organisatie
 • hierdoor zal de impact op de cultuur binnen de organisatie hoger zijn
 • ideale methode om grotere groepen leidinggevenden op te leiden tot situationeel leiders
in-house-trainer

In-house trainer

Door leidinggevenden op te leiden tot gecertificeerd trainer, kunnen zij intern de training verzorgen aan andere leidinggevenden.

LEES HIER MEER OVER
 • interne trainers begeleiden andere leidinggevenden als aanspreekpunt en coach
 • meest effectieve methode om alle huidige én nieuwe leidinggevenden te trainen in SLII ®
 • realiseer blijvende verandering door de training breed neer te zetten binnen de organisatie

Situationeel Leiderschap II als onderdeel van een Learning Journey

Onze Learning Journeys gaan een stap verder dan het volgen van een training of opleiding. Onze bijzondere trainingsconcepten kennen een samenhang die gezamenlijk zeer krachtige vaardigheden en inzichten bij leiders en medewerkers ontwikkelen. Een Learning Journey wordt altijd op maat samengesteld met het oog op de specifieke leerbehoefte en het creëren van een high-performance bedrijfscultuur.

 • STATE-OF-THE-ART IN LEADERSHIP & TEAMWORK

  Al onze trainingsconcepten worden continu op internationaal niveau doorontwikkeld, zodat de laatste inzichten op het gebied van leiderschap en teamwork hierin zijn verwerkt.

 • GEEN ONTWIKKELKOSTEN

  Iedere Learning Journey is uniek en wordt dan ook op maat samengesteld door onze Learning & Development Consultants. De Learning Journey wordt vormgegeven op basis van de leerbehoefte van de organisatie, zonder bijkomende ontwikkelkosten.

DE LEARNING JOURNEY VAN UW ORGANISATIE
VOOR BLIJVENDE VERANDERING


MEER INFORMATIE

Bedrijven die Situationeel Leiderschap II al met succes toepassen

Uit diepgaand onderzoek is gebleken dat iedere medewerker behoefte heeft aan sturing en ondersteuning, maar dat de mate waarin dit wordt gegeven afhankelijk is van het competentieniveau en de mate van betrokkenheid. In ditzelfde onderzoek is gebleken dat slechts één procent van de leidinggevenden vier leiderschapsstijlen gebruikt én 54 procent zelfs maar één stijl toepast, ongeacht de situatie en medewerker. Dit resulteert erin dat 50 procent van de tijd niet de juiste stijl van leidinggeven wordt toegepast en zo niet aan de behoefte van de medewerker wordt voldaan.

Situationeel Leiderschap II is een high-impact training die zowel nieuwe leidinggevenden, als de ervaren leider vaardigheden leert beheersen die de ontwikkeling van hun medewerkers versnelt. Wereldwijd zijn er al vijf miljoen getraind in de high-impact vaardigheden van Situationeel Leiderschap II. U leest hier enkele ervaringen van individuele deelnemers en organisaties die succesvoller zijn geworden door het toepassen van onze trainingen.

standaard-achtergrond-vitaltalent

KENNISMAKEN MET SITUATIONEEL LEIDERSCHAP II

informatiepakket-vitaltalent-pictogram

INFORMATIEPAKKET

Vraag vrijblijvend een informatiepakket aan voor Situationeel Leiderschap II. In dit pakket leest u uitgebreid hoe onze trainingen uw organisatie verder helpen.

VRAAG VRIJBLIJVEND AAN
contact-consultant-vitaltalent-pictogram

GESPREK MET CONSULTANT

Onze high-impact trainingen omvatten veel meer dan wij hier kunnen vertellen. Onze Learning & Development Consultants vertellen u graag meer!

VRAAG EEN GESPREK AAN
executive-briefing-vitaltalent-pictogram

LIVE TRAINING PREVIEW

Tijdens de Live Training Preview maakt u in twee uur tijd kennis met de bijzondere training Situationeel Leiderschap II.

LEES HIER MEER OVER
open-training-vitaltalent-pictogram

OPEN TRAINING

De open training is voor individuen en kleine groepen de meest toegankelijke manier om kennis te maken met SL II.

BEKIJK DATA & LOCATIES