Center for Leadership Studies Logo

Situational Leadership® Het meest praktische leiderschapsmodel

Kenmerken
Lengte van de training

Klassikaal: 1 dag of 2 dagdelen
Online: 2 sessies van 3 uur

Tarief Nederlandstalig

Individueel: € 625 ex. Btw
In-company: voordeliger vanaf 6 deelnemers

Bijzonderheden
  • Het originele model
  • Direct toepasbaar
  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Het meest toegepaste model
Kies voor het origineel

VitalTalent heeft een samenwerking met The Center of Leadership Studies, de enige organisatie ter wereld die officieel de naam Situational Leadership® mag voeren op basis van het werk van Dr. Paul Hersey

Beschikbare talen
Bekijk deze training in het nlBekijk deze training in het deBekijk deze training in het uk

En 25 andere talen

Hét fundament voor effectief leidinggeven

Situational Leadership® is een ééndaagse training waarbij leidinggevenden het wereldberoemde leiderschapsmodel Situational Leadership® van Dr. Paul Hersey leren kennen, begrijpen en toepassen. Dit geeft leidinggevenden de inzichten en vaardigheden om hun teamleden, collega’s en andere stakeholders op een motiverende wijze te helpen om de juiste taken op de juiste wijze uit te voeren. Deze vaardigheden zijn afgestemd op een sterk veranderende wereld, met meer diversiteit en een steeds internationale omgeving. De Situational Leadership® vaardigheden zijn breed toepasbaar onder alle omstandigheden en geven de leidinggevenden de handvatten om de alledaagse uitdagingen aan te kunnen in de moderne veeleisende werkomgeving.

De visie van Situational Leadership®

Het wereldberoemde model Situational Leadership® is een tijdloos, steeds opnieuw toepasbaar raamwerk voor leidinggevenden om hun gedrag af te stemmen op de prestatiebehoeften van het individu of de groep die ze proberen te beïnvloeden. Met Situational Leadership® leren leidinggevenden om het Performance Readiness® niveau per medewerker te analyseren per specifieke taak. Op basis van deze analyse communiceert de leidinggevende de juiste leiderschapsstijl, door te variëren in meer of minder sturend, taakgericht gedrag en meer of minder ondersteunend, relatiegericht gedrag. Daarmee krijgt de medewerker precies wat er op dat moment in die situatie nodig is. Dat werkt motiverend en helpt om een taak snel te ontwikkelen. Iemand met weinig ervaring zal veel details willen weten en heeft behoefte aan een sturende, taakgerichte stijl. Iemand met al redelijk wat ervaring, maar nog met enige onzekerheid heeft juist een ondersteunende, relatiegerichte stijl nodig. In totaal onderscheiden we 4 leiderschapsstijlen die de leidinggevende kan inzetten op basis van de taakvolwassenheid.

Voor wie is Situational Leadership®
geschikt?

De training is geschikt voor elke leidinggevende met minimaal 6 maanden ervaring als manager, die gelooft in het ontwikkelen van het potentieel van de teamleden. De training geeft handvatten en een praktisch model om vanuit een logische diagnose de juiste leiderschapsstijl toe te passen, passend bij het ontwikkelingsniveau en de behoefte van de medewerker. Er is ook een leiderschapstraining voor aankomende en nieuwe leidinggevenden, met minder dan 6 maanden, of zelfs geen ervaring met leidinggeven.

Hoe is de training opgebouwd?

Voorafgaand aan de training wordt gewerkt met het 360° LEAD assessment. De leidinggevende maakt een eenvoudige zelftest en nodigt enkele medewerkers, collega’s, eigen leidinggevende en eventueel andere stakeholders uit om anoniem ook de eenvoudige vragen in te vullen. Hierdoor krijgt de deelnemende leidinggevende (discreet) een beeld van het primaire leiderschapsgedrag en de verschillende stijlen die men bij voorkeur gebruikt. De uitkomst van het LEAD 360° assessment wordt tijdens de training op een opbouwende wijze besproken. Tijdens de training leert de leidinggevende op basis van het Situational Leadership® model om 4 kern competenties toe te passen:

  • Een diagnose stellen van het Performance Readiness® niveau van een medewerker om een specifieke taak uit te kunnen voeren.
  • Op basis van deze diagnose de juiste leiderschapsstijl kiezen en jezelf het bijbehorende leiderschapsgedrag eigen maken.
  • Communiceren en beïnvloeden op een manier die medewerkers zowel kunnen begrijpen als accepteren.
  • Vooruitgang boeken, door de beweging te managen richting ‘high performance’.
Op basis van een analyse van de 4 Performance Readiness® niveaus onderscheiden we 4 leiderschapsstijlen: Vertellen (Telling), Bespreken (Selling), Betrekken (Participating) en Delegeren (Delegating).

Uitvoeringsmogelijkheden

De training wordt zowel klassikaal als virtueel gegeven. Onze virtuele methode is zeer interactief met dezelfde hoogwaardige leereffecten. De training vormt het hart van de complete leerervaring met een uitgebreid voor- en natraject. Er is een open programma waar individuele deelnemers op kunnen inschrijven. Daarnaast kan de training ook in-company worden ingezet voor specifieke leidinggevenden, maar ook als onderdeel binnen bestaande leiderschapsprogramma’s voor de gehele organisatie.

Welke impact heeft Situational Leadership® op jouw organisatie?

Gemeenschappelijke taal

Het creëert een gemeenschappelijke leiderschapstaal en cultuur binnen de organisatie.

Invloed

Leidinggevenden zijn in staat om in meerdere richtingen positieve invloed uit te oefenen.

Performance

Er wordt taak-specifiek gekeken als een maatstaf voor performance in plaats van het typeren van medewerkers als geheel.

Gedragsverandering

Het stelt leidinggevenden in staat om effectief het ineffectieve gedrag te veranderen.

Ontwikkeling medewerkers

Het versnelt het tempo en vergroot de kwaliteit van het ontwikkelen van medewerkers richting high-performance.

Omgevingsbewustzijn

Leidinggevenden zijn in staat om accuraat veranderingen in te schatten en daar effectief op te reageren.

Zij werken al succesvol met Situational Leadership®

Citrix
Hilti
Vidant-Health-Logo
inframark
Sebela-Pharmaceuticals

Ontdek de eendaagse Situational Leadership® training

BROCHURE DOWNLOADEN

Meer weten over het model en de vaardigheden uit de training Situational Leadership?

DOWNLOAD Arrow icon
STEL EEN VRAAG

Als je een vraag hebt over de training, stel ze gerust aan onze experts. Zij helpen je graag met het ontdekken van de mogelijkheden van Situational Leadership®!

STEL JOUW VRAAG Arrow icon
OPEN TRAINING

Ga aan de slag met het praktische en direct toepasbare model. Schrijf je in voor één van onze open trainingen via de trainingskalender.

DATA & LOCATIES Arrow icon
IN-COMPANY TRAINING

Ontwikkel teams met de vaardigheden en inzichten van Situational Leadership® en geef jouw leidinggevenden inzichten en vaardigheden om hun teamleden op een motiverende wijze te helpen om de juiste taken op de juiste wijze uit te voeren.

INFO AANVRAGEN Arrow icon

Kennismaken met onze unieke aanpak van leiderschapsontwikkeling?

Situational Leadership® is een ijzersterk concept om leidinggevenden tot situationele leiders te ontwikkelen. Echter weten wij ook dat trajecten leiderschapsontwikkeling vaak vragen om een unieke aanpak om maximale impact te realiseren. Met onze expertise en state-of-the-art concepten kunnen wij alles bieden wat er nodig is om de leidinggevenden verder te ontwikkelen. Laten we vrijblijvend kennismaken om te bespreken hoe wij kunnen helpen de high-performance cultuur binnen jouw organisatie te creëren.

LATEN WE KENNISMAKEN Arrow icon