DE WETENSCHAP OM VERANDERING TE LEIDEN
MET 6 BRONNEN VAN INVLOED

Veel verandertrajecten mislukken, ondanks het gebruik van overzichtelijke verandermodellen, heldere veranderingsprocessen en krachtige verandertechnieken. Er zijn boeken vol geschreven over verandermanagement (ook wel change management), met tal van indrukwekkende wijsheden. In de praktijk blijft het effectief toepassen van verandermanagement echter moeilijk en mislukken veel nieuwe initiatieven, verbeterplannen en veranderingsprocessen. Waar zit dat toch in?

Het antwoord is gedrag. Veranderen, beïnvloeden, of verbeteren betekent uiteindelijk dat mensen hun gedrag moeten aanpassen. Bij verandermanagement gaat vaak veel aandacht uit naar strategieën, systemen, procedures, protocollen en structuren. Dit is ook nodig, maar toch valt of staat de daadwerkelijke verandering met het gedrag van de mensen binnen de organisatie.

Whitepaper Hoe krijgt u 10x zoveel invloed

Whitepaper: Hoe krijgt u 10x zoveel invloed
De wetenschap om verandering te leiden met 6 bronnen van invloed

DOWNLOAD WHITEPAPER

Wat leer je tijdens een training verandermanagement

INVLOEDRIJK LEIDINGGEVEN

Snelle, duurzame gedragsverandering

De verandermanagement training kan worden gezien als een leiderschapstraining die invloedrijk leiderschap stimuleert om snelle en duurzame gedragsverandering binnen de organisatie te realiseren.

MOTIVEREN

Met 6 bronnen van invloed

Met 6 bronnen van invloed motiveert u als (informele) leider uw medewerkers om ineffectief gedrag om te buigen naar effectief gedrag. Zo motiveren leiders medewerkers om prestaties en gedrag te verbeteren.

Creëer een high-performance cultuur

Verbeter belangrijke succesfactoren

Effectief gedrag heeft een zéér sterk effect op het creëren van een krachtige bedrijfscultuur, een zogenaamde high-performance cultuur. Dit resulteert in een significante verbetering van belangrijke succesfactoren voor de organisatie.

EFFECTIEF VERANDERMANAGEMENT MET DE TRAINING BEÏNVLOEDEN VAN GEDRAG

Verandermanagement kan gaan over het veranderen van slechts één individu (misschien uzelf), een team, of zelfs een hele organisatie. Uit onderzoek blijkt dat de verandermethode en de bijbehorende bronnen van invloed niet anders zijn wanneer de omvang varieert. De basis van effectief verandermanagement is te allen tijde hetzelfde: middels de inzet van de zes bronnen van invloed het ineffectieve gedrag omzetten in effectief gedrag.

Een belangrijke stap bij verandermanagement is het analyseren van het ineffectieve gedrag. Wat gaat er precies mis en wat doen de mensen dan op dat exacte moment? Het is belangrijk om dat gedrag heel nauwkeurig te analyseren en te beschrijven.

Tijdens de analyse zult u ontdekken dat er triggers zijn voor het vertoonde ineffectieve gedrag. Er zijn cruciale momenten of gebeurtenissen die aanleiding geven tot het uitoefenen van het ineffectieve gedrag. U kunt dit bijvoorbeeld vergelijken met het stoppen met roken. Er zijn momenten waarop het roken meer wordt gemist, zoals na het eten of op een gezellig feestje. Deze momenten kunt u dus zien als een cruciaal moment. Wanneer u deze cruciale momenten in kaart kunt brengen, is het mogelijk om een betere strategie te ontwikkelen om het ineffectieve gedrag om te zetten in effectief gedrag.

DE 6 BRONNEN VAN INVLOED

De analyse van het probleem en het stellen van een doel zijn echter niet meer dan het begin en het eindstation. De echte uitdaging die bij een cursus of training verandermanagement aanwezig is, zit hem in het overbruggen van de kloof (gap) tussen deze twee punten (het ineffectieve en effectieve gedrag).

Nadat u het gedrag heeft geanalyseerd, kunt u een strategie uitwerken om het gedrag te beïnvloeden. Alhoewel veel leidinggevenden dit denken, kun je gedragsverandering moeilijk afdwingen. Daarom is beïnvloeden een belangrijke en onmisbare tool voor managers en iedereen die (gedrags)veranderingen wil doorvoeren binnen hun organisatie.

Vaak zien we dat er slechts één of twee bronnen van invloed worden aangewend en toegepast om de veranderingen binnen de organisatie een feit te maken. Vooral de eerste bron is een bekende en veelgebruikte strategie bij gedragsverandering: persoonlijke motivatie. Het motiveren door te proberen het personeel te overtuigen (vaak middels een pleidooi) waarom het zo belangrijk is om mee te gaan in de op handen zijnde veranderingen. Uit onderzoek blijkt dat wanneer ten minste vier, maar het liefst zes van de bronnen van invloed worden ingezet, de kans op succesvolle en blijvende verandering met een factor 10 toeneemt.

Meer achtergrondinformatie over de 6 bronnen van invloed leest u in onze whitepaper 10x zoveel invloed.

6 bronnen van invloed | Training Verandermanagement
standaard-achtergrond-vitaltalent

Trainingsmethoden

open-training

Open training

Beïnvloeden van Gedrag is een high-impact training die u laagdrempelig kunt volgen via één van onze open trainingen. Aanmelden kan via onze cursuskalender.

BEKIJK DATA & LOCATIES
  • volg de high-impact training klassikaal in 2 dagen
  • ideaal voor enkele mensen en kleine groepen binnen één organisatie
  • werk aan uw persoonlijke veranderuitdaging tijdens de training
incompany-training

Incompany training

De training Beïnvloeden van Gedrag is uitermate geschikt als incompany training om (informele) leiders belangrijke vaardigheden en inzichten te leren.

KOM MET ONS IN GESPREK
  • de veranderuitdagingen van de organisatie worden uitgebreid behandeld tijdens de training
  • per incompany sessie kunnen maximaal 24 personen deelnemen
  • effectief om blijvende gedragsverandering te realiseren
in-house-trainer

In-house trainer

Leidt interne trainers voor Beïnvloeden van Gedrag op om de vaardigheden en inzichten diep in de organisatie te borgen. De interne trainers fungeren daarbij ook als coach en voorbeeld voor de rest van de organisatie.

LEES HIER MEER OVER
  • het certificeringsproces wordt geleid door een Master Trainer
  • de train-de-trainer methode is het meest effectief van de drie trainingsmethodes
  • train eenvoudig en kostenefficiënt grote groepen binnen de organisatie

KENNISMAKEN MET BEÏNVLOEDEN VAN GEDRAG

Bent u geïnteresseerd hoe de zes bronnen van invloed het verschil kunnen maken bij het succesvol doorvoeren van veranderingen binnen uw organisatie? Bij de training Beïnvloeden van Gedrag neemt u uw eigen veranderuitdaging mee, waardoor u direct aan de slag kunt om deze uitdaging succesvol aan te pakken. Meer weten over de training? Treed met ons in gesprek of vraag het gratis informatiepakket aan.
BEKIJK DE TRAINING NEEM CONTACT MET ONS OP DOWNLOAD INFORMATIEPAKKET