Een frisse kijk op SMART doelen stellen

Als je bekend bent met het SLII leiderschapsmodel, weet je dat vaardige SLII-leidinggevenden zeer bekwaam zijn op de twee belangrijkste pijlers van effectief leiderschapsgedrag: het bieden van de juiste hoeveelheid sturing en ondersteuning.

Wij definiëren sturend leiderschapsgedrag als ‘acties die bepalen wat, hoe en wanneer dingen worden gedaan’ en ondersteunend leiderschapsgedrag als ‘acties die wederzijds vertrouwen en respect ontwikkelen, wat resulteert in meer motivatie en vertrouwen’.

In mijn laatste blogpost schreef ik over luisteren, wat hoort bij het ondersteunende gedrag van een leidinggevende. Deze keer gaan we op een verfrissende manier kijken naar het stellen van SMART-doelen, wat behoort tot het sturende gedrag van leidinggevenden.

Wat is een SMART-doel?

Het concept van SMART-doelen stellen bestaat al tientallen jaren. In de loop der tijd zijn er verschillende manieren ontstaan om de letters in het SMART-acroniem uit te leggen. Onze verfrissende draai aan dit bekende concept is de volgorde waarin je de doelen moet schrijven, namelijk: S T R A M. Ik zal jullie uitleggen wat voor voordeel dit oplevert.

De S staat voor Specifiek. Een doel moet precies aangeven wat je wilt bereiken en wanneer je dit wilt bereiken.

De T staat voor Traceerbaar en Tijdsgebonden. Tijdsgebonden prestatienormen moeten aanwezig zijn om doelen continu te kunnen monitoren. Is er een waarneembare vooruitgang in de richting van het beoogde doel? Hoe zien goede resultaten eruit?

Dus eerst bepaal je precies wat je wilt bereiken – S – en dan bepaal je hoe je de voortgang naar het bereiken van het doel gaat volgen of meten – T.

Zodra de S en T op hun plaats zitten, gebruik je de andere drie SMART-criteria – R A M – om te controleren of het gekozen doel echt SMART is.

Relevant. Is het gekozen doel belangrijk? Zal het een verschil maken in je leven, je baan of je organisatie?

Haalbaar (attainable). Een doel moet redelijk zijn. Het is geweldig om jezelf uit te dagen, maar overdrijf niet met een praktisch onhaalbaar doel, anders verlies je commitment van jezelf en anderen.

Motiverend. Om je beste werk te kunnen leveren, moet een doel een beroep doen op wat je graag doet of waarvan je weet dat jij (en je team) het in de toekomst leuk zult vinden.

Auteur: Ken Blanchard

Ken Blanchard | VitalTalent

Chief Spiritual Officer

Auteur van meerdere bestsellers | Key-note spreker | Leiderschap expert | Thought leader | Oprichter van The Ken Blanchard Companies

Voorbeeld #1 – Een Persoonlijk Doel

Het eerste voorbeeld komt uit het boek Fit at Last: Look and Feel Better Once and For All, dat ik schreef met Tim Kearin, mijn goede vriend en Personal Trainer. Hoewel mijn oorspronkelijke doel niet bepaald SMART was, was het wel specifiek: ik stelde me voor naar mijn 50-jarige reünie van mijn klas op Cornell te gaan en mijn klasgenoten te horen zeggen: “Je ziet er goed uit!” Mijn minder kritieke doelen waren om de limbo te kunnen doen en tapdansen te leren. (Nogmaals, misschien niet zo SMART.)

Gelukkig heeft Tim me geholpen met het formuleren van mijn SMART doelen. Het is vrij lang, maar het is SMART en ik geef toe dat het een grote verbetering is ten opzichte van het doel dat ik had opgeschreven.

SMART DOEL: In één jaar zal ik minder dan 90 kg wegen, met behulp van een effectief eetplan en een trainingsprogramma met begeleiding, ondersteuning en voortgangsregistratie van Tim Kearin. Ik zal 2,5 cm groter worden door houdingspecifieke oefeningen te doen, mijn nekomtrek en borstomtrek met 2,5 cm verminderen, mijn tailleomtrek met 12,5 cm en mijn heupomtrek met 10 cm.

Dit doel is:
Specifiek – we wisten wat we wilden en wanneer;
Traceerbaar / Tijdsgebonden – ik wist dat Tim metingen zou bijhouden en een redelijke deadline zou stellen voor voltooiing;
Relevant – gezondheid is vrijwel het belangrijkste in het leven;
Haalbaar (attainable) – ik wist dat ik hulp nodig had en Tim was de perfecte trainer voor mij en onze cijfers waren realistisch;
Motiverend – ik keek ernaar uit om me beter te voelen, er beter uit te zien, langer te leven en een gezond gewicht te hebben.

Voorbeeld #2 – Een Carrière Doel

Het tweede voorbeeld is afkomstig uit een recent artikel van Indeed.com en betreft een persoon die zijn zinnen heeft gezet op een promotie.

SMART-doel: Ik ga promotie krijgen naar de functie van senior medewerker klantenservice door de vereiste trainingsmodules binnen drie maanden succesvol te doorlopen en er aan het einde van het kwartaal voor te solliciteren.

Dit doel is:
Specifiek – het is duidelijk wat hij/zij precies wil en wanneer;
Traceerbaar / Tijdsgebonden – opleiding in drie maanden afronden en het volgende kwartaal solliciteren;
Relevant – belangrijk om naar een nieuw niveau te stijgen en het verschil te maken in inkomen en status;
Haalbaar (attainable) – eerst trainen zal vaardigheden opleveren om hem/haar te kwalificeren voor de promotie;
Motiverend – nieuwe stap in carrière, nieuwe uitdaging, hoger salaris.

Voorbeeld #3 – Een Organisatie Doel

Het derde voorbeeld van een effectief SMART doel komt van FitSmallBusiness.com met betrekking tot het opleiden van werknemers.

SMART DOEL: Bevestigd dat 90% van de teamleden tegen het einde van het derde kwartaal de nieuwe software-training voor voorraadbeheer hebben afgerond.

Dit doel is:
Specifiek – het bedrijf weet precies wat ze nodig hebben en wanneer ze het willen;
Traceerbaar / Tijdsgebonden – 90% van mensen moet de training afronden, deadline eind derde kwartaal;
Relevant – belangrijk voor het hele team om samen over te stappen op het nieuwe platform, dat efficiënter is dan het huidige platform;
Haalbaar (attainable) – de meerderheid van de mensen heeft ervaring met trainingen volgen, de training is web-based en makkelijk toegankelijk;
Motiverend – enthousiasme voor een betere productiviteit, gemotiveerd om de rest van het team getraind te krijgen.

Onthoud: alle goede prestaties beginnen met duidelijke doelen. Als je niet weet wat je wilt bereiken, is de kans klein dat je daar komt. Dus of het nu voor je persoonlijke leven, je werk of je organisatie is, maak van elk doel een SMART doel. Het is de beste manier om succesvol te worden en blijven!

GERELATEERDE RESOURCES

Doorgroeien naar high-performance?

Wil jij jezelf, je team of organisatie optimaal laten presteren? Wij hebben al veel organisaties mogen helpen om hun uitdagingen op het gebied van leiderschap, teamwork en productiviteit succesvol aan te gaan. Ontdek onze unieke concepten en effectieve aanpak. Stuur ons gerust een bericht om vrijblijvend kennis te maken. Wij zijn benieuwd welke uitdagingen jij aan wilt gaan.

LATEN WE KENNISMAKEN Arrow icon
Pijl VitalTalent blauw